Over

  OVER MATTIE VAN DER VEEN

  Liefhebbers van het werk van Mattie van der Veen omschrijven haar schilderijen en pastels als verstild, intens en monumentaal.

  Magnetisch. Met een intimiteit die geborgenheid impliceert. Werk met een verbazingwekkend evenwicht tussen intens innerlijk gevoel en sensibele expressie. (G. Willem Abma, schrijver en dichter)

  Een uitstekend tekenaar. Vormvast, trefzeker en met een sterk gevoel voor compositie. Typerend is haar eigenheid van kleurgebruik en de intens doorleefde en gevoelige indruk die het werk maakt. Een talent met Fingerspitzengefühl. (Johanna Schuurman, kunstrecensent Leeuwarder Courant)

  Mattie van der Veen (Dokkum, 1974) is een professioneel figuratief kunstenaar, opgeleid aan Academie Minerva voor Beeldende Kunsten in Groningen (1998). Haar werk werd al tijdens haar eindexamententoonstelling opgemerkt en sindsdien veel tentoongesteld in toonaangevende figuratieve galeries en openbare ruimtes in Nederland. Mattie van der Veen maakt schilderijen in olieverf en acryl, pastels, aquarellen en tekeningen vanuit een figuratieve en ambachtelijke achtergrond. Ze laat zich in haar werk inspireren door de wereld om zich heen, met als centraal onderwerp de mens, vaak vrouwen en kinderen geschilderd in een intieme en authentieke sfeer. Andere geliefde thema’s zijn dieren, tuinen, landschappen en stillevens. Een krachtig licht/donker kenmerkt veel van haar werken. Karakteristiek is ook de intensiteit van kleur, de levendige gelaagdheid en een vloeiend handschrift.

  Academiedocent en kunstenaar Gouke Notebomer ontdekte tijdens haar studie haar talent voor het pastelleren en deelde haar liefde voor de kleurintensiteit van pastelkrijt. Ze past de pasteltechniek nog altijd graag toe. Met dit uitzonderlijk kleurrijke en smeuïge materiaal weet ze een theatrale dramatiek neer te zetten, die vaak nog versterkt wordt door een kenmerkend, krachtig licht-donkercontrast.

  Mattie van der Veen werkt in haar atelier in de landelijke omgeving van Houtigehage nabij Drachten (Friesland). Hier kan haar werk bezichtigd worden, op afspraak of tijdens Open Atelierdagen. Naast haar autonome werk wordt zij veel gevraagd voor het maken van portretten en werk in opdracht. Haar schilderijen en pastels worden regelmatig geëxposeerd, onder meer bij Galerie De Twee Pauwen in Den Haag, Galerie Wildevuur in Hooghalen en Galerie ZoFier in Workum en tijdens de Biënnale in Florence, Italië. Haar schilderijen en pastels werden gepubliceerd in kunstmagazine Tableau, het Franse vaktijdschrift Pratique des Arts, in diverse nieuwsbladen en catalogi. Mattie van der Veen was van 2000 – 2011 kunstrecensente en tekstschrijver voor het Friesch Dagblad. Sinds 2015 maakt zij deel uit van het Friese Tekengenootschap Tsien. Haar werk wordt gewaardeerd door verzamelaars en kunstliefhebbers van openbare en particuliere collecties in binnen- en buitenland.

  Atelier